Torra Slemhinnor

När slemhinnorna i underlivet blir torra följer det ofta med besvär som svidande eller stickande känslor. Torra slemhinnor blir även sköra och får lättare sprickor eller blödningar. Slemhinnorna kan bli uttorkade av tvättning eller naturliga orsaker som hormonförändringar.

Uttorkning av tvätt eller hygienprodukter
Det är inte helt ovanligt att slemhinnor i underlivet blir uttorkat på grund av överdrivet tvättande eller mindre lämpliga hygienprodukter. Det är lätt att i viljan att känna sig fräsch och överdriva tvättandet. Om du tvättar underlivet och dess känsliga slemhinnor för ofta får det oftast en uttorkande verkan. Hygienprodukter kan dessutom innehålla doftämnen eller rengöringsmedel som kan torka ut slemhinnorna.

Det är enkelt att undvika samt åtgärda torra slemhinnor på grund av tvätt eller hygienprodukter. För det första ska slidan inte tvättas med tvål eller andra hygienprodukter, och särskilt inte om de innehåller parfym eller starkare rengöringsmedel. Eventuella hygienprodukter för tvätt av underliv och slida bör vara milda, helst bör de vara särskilt anpassade för underlivet som intimtvål eller liknande produkter. Vidare behöver man inte tvätta underlivet för ofta, en till två gånger om dagen räcker. Två bra tips för skonsammare tvättning är att använda ljummet vatten eller milda hygienprodukter anpassade för underlivet. Efter tvätt kan det hjälpa mycket att smörja in med neutral, oparfymerad olja.

Hormonella förändringar
Förändringar i hormonbalansen är en vanlig anledning till torra, irriterade slemhinnor. Torrheten är särskilt kopplat till låga östrogennivåer. Besvär som ofta upplevs av kvinnor i samband med torra slemhinnor är irritation, klåda eller sveda. Hormonbalansen kan förändras av naturliga orsaker eller på grund av läkemedel.

Hormonbalansen kan under livets gång variera och i samband med klimakteriet eller vid graviditet är hormonförändringen ganska dramatisk. Det är främst i samband med klimakteriet där slemhinnorna blir uttorkade på grund av hormonförändringar. Minskningen av östrogen i samband med klimakteriet är en vanlig anledning till torrhet i underlivet hos kvinnor över 40. Graviditeten orsakar stora hormonella förändringar i kroppen och torra slemhinnor är en de potentiella besvären. Mediciner kan störa kroppens hormonbalans och på så vis orsaka liknande besvär som när hormonbalansen ändras av naturliga anledningar. Det finns många läkemedel som kan störa hormonerna, men P-piller är förmodligen den mest förekommande.

Om det är hormonella förändringar som är orsaken kan det i de flesta fall åtgärdas med hormonbehandling. Besvär i underlivet kan enkelt behandlas med receptfria läkemedel som skjuter till kroppen en låg dos östrogen.