Torr i underlivet

Huden och slemhinnorna i underlivet är känsliga och kan påverkas av många saker. Ett ganska obehagligt besvär är när det känns torrt och irriterat i underlivet. Torrhet och irriterad hud kan även ge upphov till besvär som klåda eller stickningar i huden.

Vanliga orsaker
Huden och slemhinnorna i underlivet är känsliga, och vissa individer har hudtyper som blir lättare uttorkad eller irriterad än normalt. Även om känsliga hudtyper ökar risken att drabbas kan även personer med normal eller tålig hudtyp få torr eller irriterad hud i underlivet. I de flesta fall är det yttre faktorer som för mycket tvättande eller hygienprodukter som verkar uttorkade för huden. Typiska kännetecken är att huden känns uttorkad och kan vara lite fjällig. Andra vanliga sensationer är att huden känns irriterad eller att det sticker eller svider lite. Viss klåda kan förekomma. Om huden eller slemhinnorna är riktigt torra kan även små sprickor i huden förekomma.

Det är dock lättare sagt än gjort att undvika torka ut huden i underlivet. I viljan att känna sig fräsch och ren är det enkelt att överdriva tvättandet eller använda felaktiga hygienprodukter. När man tvättar underlivet är det lätt hänt att man använder hygienprodukter som gör huden torr huden eller att man tvättar sig för ofta. Många hygienprodukter innehåller doftämnen eller andra kemikalier som torkar ut eller irriterar huden. För täta tvättar kan verka uttorkande. En kombination av hygienprodukter och täta tvättar gör den känsliga huden i underlivet torr eller irriterad. Man kan även tvätta till sig eksemliknande tillstånd från en normal frisk hud eller slemhinna. Detta händer främst personer med allmänt torr, känslig hud eller som får eksem på kroppen lätt.

Det enklaste sättet att åtgärda uttorkad hud av hygienprodukter eller för täta tvättning är att sluta med vanorna. Det räcker att tvätta underlivet en eller två gånger om dagen. Man måste heller inte använda hygienprodukter, utan varmt eller ljummet vatten räcker. Undvik att använda hygienprodukter i underlivet som innehåller doftämnen, parfym eller starka rengöringsmedel. Om du känner att hygienprodukter är nödvändiga bör man använda produkter som är särskilt utformade för underlivet eller milda hygienprodukter. Efter tvätt kan man smörja in med mild, oparfymerad hudolja. Vissa krämer fungerar lika bra men försök undvika produkter med doftämnen som kan irritera huden. Försök även att vara helt torr innan du tar på dig underkläder.

Även svampinfektioner och i synnerhet upprepade svampinfektioner kan bland annat ge torrhet, hudirritation och hudsprickor i underlivet. Besvären oftast lokaliserad till huden omkring slidan. Andra symtom som oftast framträder i samband med svampinfektion är klåda samt vitaktiga, gryniga flytningar. Svampinfektioner är ofarliga och kan gå över av sig själv eller botas med receptfria läkemedel.

I vissa fall kan även torr och irriterad hud i underlivet samt torra slemhinnor hänga ihop med hormonförändringar. Torrhet är oftast förknippad med låg östrogennivå. Hormonförändringar kan ändras av naturliga orsaker som förändringar i kroppen som klimakteriet eller graviditet samt av extern påverkan som läkemedel.