Svamp i underlivet

Svampangrepp är ett de vanligaste underlivsbesvären, särskilt för kvinnor. Över 75% av alla kvinnor kommer någon gång drabbas och många kommer att få svampinfektionen mer än en gång i livet. En del kvinnor får även så kallade återkommande svampinfektioner, dvs att de får dem med täta mellanrum eller med ett fåtal månader mellan dem. Svampinfektioner är tillsammans med bakteriella obalanser en av de vanligaste anledningarna till underlivsbesvär som sveda eller klåda. Sjukdomen är ofarlig och läker oftast av sig själv, men symtomen är besvärliga.

Därför får man svampinfektioner
Det är jästsvampar som lever på kroppen som orsakar svampinfektioner på huden eller slemhinnorna. Jästsvampar kallas även för hudsvampar eller dermatofyter, och det finns många sorters svampar som normalt lever på kroppen i symbios med oss. I normala fall märker vi inte av dem, men när de blir för många av en sort får man en svampinfektion. Den sorts hudsvamp som oftast orsakar infektionerna är Candida Albicans som lever på huden och i slemhinnor.

Vem som helst kan drabbas, men åkomman är betydligt vanligare hos kvinnor jämfört med män. Förutom att personer med normalhälsa kan drabbas finns det ett par riskfaktorer som ökar risken att få svampinfektioner.

 • Nedsatt immunförsvar
 • Förändrad eller rubbad balans i underlivets bakterieflora
 • Bristningar eller små sår i slidan
 • Antibiotikakurer kan öka risken att drabbas, detta beror mycket på att antibiotikan kan påverka underlivets bakterieflora
 • Gravida får svampinfektioner oftare
 • Diabetiker har högre risk att drabbas
 • Förändringar i kroppens hormonbalans kan öka risken att få svampinfektioner

Symtom
Svampinfektioner ger oftast ett flertal typiska symtom som kan observeras. Symtomen är ganska lätta att känna igen. Nedan en lista över tecken som kan tyda på svampinfektion:

 • Utseende samt konsistens på flytningar förändras. I många fall blir flytningarna vitaktiga och gryniga samt kan bli lite tjockare. Flytningarna kan även bli tunna och vattniga
 • Klåda eller svidande kring slidan. Svidande eller klåda kan även upplevas på huden omkring slidan.
 • Huden runt slidan kan bli irriterad samt utveckla rodnad
 • Svullna slemhinnor.
 • Du kan även få en viss smärta vid samlag.

Svampinfektioner män

Även män kan få svampinfektioner i underlivet, men det är långt ifrån lika vanligt som hos kvinnor.
Hos män visar sig svampangrepp i underlivet på penis, ollon, pungen samt i vissa fall även på innanlåret. Typiska symtom är klåda, rodnad eller röda prickar på penis. I samband med infektionen känner man sig ganska öm på de drabbade områdena. Det är vanligt förekommande att känna smärta i samband med samlag eller att det svider vid urinering. Det kan även samla sig en vitaktig vätska under förhuden med unken doft. När svampinfektionen drabbar innanlåret eller pungen visas det oftast som utslag med lätt rodnad och klåda.

Män med nedsatt immunförsvar drabbas lättare än andra individer. Även män som inte är omskurna har en något högre risk. Svampinfektion är till viss del överförbar genom sexuell kontakt, kvinnor kan sprida infektionen till män medan män inte kan överföra den till kvinnor.

Förebygg
Det går att minska risken att få svampinfektioner i underlivet genom ett par enkla hygienåtgärder.

Kvinnor bör inte använda tvål eller liknande hygienprodukter för att tvätta slidan. Detta beror på att tvål och liknade produkter kan verka uttorkande. Använd istället ljummet vatten eller hygienprodukter som är särskilt utformat för att tvätta slidan. Undvik även att sätta duschstrålen rakt upp i slidan. Män bör hålla området kring könsorganet rent. Var även noggrann med att se till att allt är ordentligt torrt efter dusch eller bad innan du tar på dig kläder.

För dem som redan drabbats kan ett par enkla åtgärder lindra besvären något. Kvinnor bör inte tvätta underlivet för ofta, en gång om dagen med ljummet vatten räcker. Pröva även att smörja in med barnolja efter tvätt av underliv för att minska irritation i slemhinnor. Klådan kan lindras något om du bär luftiga kläder samt underkläder av bomull. Män bör hålla infekterade områden så rena som möjligt genom att tvätta underlivet ett par gånger om dagen men ljummet vatten eller mild tvål. Även för män kan underkläder i bomull och luftiga kläder göra klådan mindre besvärlig.