Illaluktande flytningar

Flytningar kan börja lukta illa av många olika orsaker. Oftast är det harmlösa orsaker men den dåliga doften kan skapa obehag och få en att känna sig ofräsch. I samband med att doften förändras kan även flytningarnas färg eller konsistens ändras. Flytningar som börjar lukta illa beror oftast på bakteriella obalanser i underlivet eller i vissa fall infektioner.

Varför luktar det illa?
Flytningar är sekret i slidan som lämnar kroppen och har i normala fall inte en särskilt framträdande doft. Om sekretets sammansättning ändras som att bakteriefloran i underlivet påverkas kan även doften påverkas och börja lukta illa. När bakteriefloran ändras av exempelvis bakteriella obalanser eller infektioner kan flytningarna börja lukta dåligt och anta en doft som påminner om gammal fisk.

Besvär och åkommor som ger dålig doft
Bakteriell vaginos är den vanligaste anledningen till att flytningar börjar lukta illa. Det är ett ofarligt tillstånd som kan beskrivas som en obalans eller en förändring av slidans naturliga bakterieflora. Typiska symtom på bakteriell vaginos är illaluktande flytningar som antar grå eller gulaktiga färger. Flytningarna blir ofta rikligare,tunna eller vattniga. Bakteriell vaginos går över av sig själv, men det varierar ganska mycket hur länge tillståndet håller i sig. I vanliga fall varar besvären ett par veckor. Bakteriell vaginos kan åtgärdas av receptfria medel som hjälper kroppen att återställa obalansen och tar bort symtomen. Tillståndet kan även åtgärdas med antibiotika om det är nödvändigt, men bör användas med försiktighet. Behandling med antibiotika för med sig en stor risk att besvären återkommer, vilket händer i ca 50% av fallen.

Sexuellt överförbara sjukdomar och infektioner kan vara orsaken till illaluktande flytningar och andra symtom som liknar bakteriell vaginos. Detta gäller särskilt för klamydia och gonorré. Man bör dock tänka på att det är lite svårt att utifrån symtom som illaluktande flytningar dra slutsatsen att du har en könssjukdom. Många individer smittade med klamydia och gonorré visar inga symtom alls. De symtom som uppvisas är väldigt individuellt varierande. Vidare kan symtomen vara vaga eller svårtydda. Om du har misstänkta symtom är det säkraste sättet att få en korrekt diagnos att testa sig för könssjukdomar. Det är därför bäst att besöka läkare för diagnos och behandling.

Trichomonasinfektion ger symtom som gröna eller gulaktiga illaluktande flytningar. Vätskan som utsöndras kan ha små luftbubblor i sig eller vara svagt blodblandade. Klåda eller sveda i underlivet är vanligt förekommande. Infektionen smittar främst via sexuell kontakt men kan smittas icke-sexuellt via toaletter, handdukar eller poler. Risken för icke-sexuell överföring är liten eftersom bakterien inte kan överleva särskilt länge utanför kroppen. Trichomonasinfektion är ovanlig i Sverige men är vanligare i andra delar av världen. Infektionen botas med antibiotika. Om du får symtom som antyder en trikomonasinfektion bör du kontakta läkare för diagnos och behandling.

Livmoderinfektion eller äggledarinfektion är en allvarligare infektion som ger typiska symtom som rikliga, tjockflytande och illaluktande flytningar. Sekretet som utsöndras är ofta gult eller grönt. Allmäntillståndet brukar påverkas med feber samt ont i magen. Om du visar tecken på livmoderinfektion bör du kontakta läkare för vård och diagnos.