Behandla svampinfektion

Svampinfektioner är ett vanligt underlivsbesvär hos kvinnor. En stor majoritet eller cirka 75% av alla kvinnor kommer få minst en svampinfektion i underlivet under sin livstid. Många får dessutom fler än en. Om oturen är framme är besvär som tätt återkommande svampinfektioner eller kroniska svampinfektioner hyfsat vanligt. Infektionen är dock ofarlig men besvären svampangreppet för med sig är oftast jobbiga.

Så känner man igen svampinfektion
För att behandla på rätt sätt är det viktigt att försöka ta reda på ifall det är svamp och inte någon annan orsak som ligger bakom besvären. Receptfria eller receptbelagda läkemedel mot svampinfektion är verkningslösa mot andra orsaker. Typiska symtom på svampinfektion:

  1. Vita gryniga flytningar. Doften förändras oftast inte men kan lukta lite surt. Vanligt symtom
  2. Flytningarna kan även bli tunna och vattniga.
  3. Klåda på och omkring slidan. Klådan kan ibland vara mer likt svidande sensationer. Vanligt symtom.
  4. Huden kring slidan kan vara röd och irriterad.
  5. Det kan svida när du kissar eller i samband med samlag
  6. Slemhinnorna kan vara svullna.

Symtomen är ofta ganska lätta att tyda, men om du är osäker på om det är svampinfektion eller inte bör du söka upp läkare eller vårdcentral för säker diagnos.

Behandling
Infektionen kan läka ut av sig själv inom en till två veckor och ger inga hälsofarliga effekter. Utläkning kan även ta längre tid än två veckor. Om du har svampinfektion kan du lindra besvären med egenvård medan kroppen läker ut infektionen eller behandla med receptfria samt receptbelagda läkemedel. Det finns egentligen inget hälsorelaterat skäl till att avstå behandling, läkemedlen är säkra och skonsamma. Eftersom svampinfektioner ger jobbiga symtom och besvär är det oftast bra att behandla den.

Egenvård är enkla hygienrelaterade åtgärder. Tvätta inte underlivet för ofta och använd inte tvål eller hygienprodukter i underlivet. Tvätta slidan en till två gånger om dagen med ljummet vatten. Ett tips som kan lindra besvär med irriterade slemhinnor är att smörja in underlivet med neutral, oparfymerad olja som barnolja efter tvätten. Använd underkläder av bomull och bär gärna luftiga kläder, detta kan lindra klådan.

Receptfria läkemedel är skonsamma och effektiva. De innehåller svampdödande medel som eliminerar svampen som orsakar infektionen. Receptfria medel finns som kräm, gel eller slidpiller. Läkningstiden förkortas och symtomen försvinner snabbt. Tänk på att svampdödande medel kan påverka slidans bakterieflora och bidra till att orsaka bakteriella obalanser. Denna risk kan minimeras genom att efter avlutad behandling använda receptfria medel som återställer slidans bakterieflora. I normala fall ska en behandling räcka för att bota svampinfektionen. Ibland krävs det två behandlingar, särskilt som du råkat ut för en segare infektion.

Om två behandlingar inte räcker kan det behövas starkare receptbelagd medicin. De starkare preparaten är även ofta nödvändiga mot tätt återkommande svampinfektioner. Receptbelagda behandlingar är snabbverkande och rår på svårare svampinfektioner.

Kom ihåg att inte behandla dig med svampdödande medel för ofta. Det finns en risk att svampen blir immun mot läkemedlet om du behandlar dig mer än två gånger per år. Immuniteten innebär att behandlingen blir verkningslös. Det samma gäller för att använda mer än två behandlingar i rad, om två behandlingar inte hjälper bör antingen byta till receptbelagd medicin eller kontakta läkare för vidare behandling.